tiistai 9. syyskuuta 2014

Päivän lehti


                                                                   

Elämä on täynnä valintoja. Otetaan muutama esimerkki; Coca-Cola vs. Pepsi. Jokerit vs. HIFK + muut. Viasat vs. MTV3 kanavapaketti. Ja yksi tärkeimmistä, Ilta-Sanomat vs Iltalehti. Noista korostuksista jokainen voi sitten aivan itse päätellä minun valintani......

Tänään kävi kuitenkin vahinko. Valkkasin Lidlin äärimmäisen huonosti merkitystä lehtiständistä Iltalehden, vaikka tarkoitus oli luonnollisesti ottaa Ilta-Sanomat. Syynä tähän mokaan lienee mm. se, että molempien lehtien typo muistuttaa yllättävän paljon toisiaan, otsikoista nyt ei ole koskaan voinut päätellä mitään ja kaikenlisäksi värimaailma on nykyään molemmilla sama. Joten tutustuin Iltalehteen puoliväkisin, joten kyllähän siitä sitten arvostelu pitää kirjoittaa.

Etusivulla, ei siis lööpissä vaan varsinaisen lehden etusivulla, IL hehkuttaa Catherinen ja Williamin vaikeaa raskautta. Lisäksi Venäjältä on tulllut kova uhkaus ja Korhola on raivostunut väitteistä. Ja sitten eteenpäin, ensimmäiselle aukeamalle.....

Puolen sivun kuva Stubista ja otsikko, "Tilanne on vakava". Ensimmäinen aukeama on uhrattu Ukraina -pakotteille. Seuraavalla aukeamalla sitten on sivun mainos, pääkirjoitus, päivän meili ja muutama huumoripiirros. Pääkirjoitus jatkaa EU -pakotteista ja päivän meili, joka sekin on suunnattu pääministeri Stubille käsittelee jotain valtiohallinnon nimitystä. Ei muuta mainittavaa tästä aukeamasta.

Toinen aukeama käsittelee täysin Venäjän vastapakotteena EU:lle mahdollisesti määräämää Siperian ylilentokieltoa. Finnair olisi kusessa, matka-ajat kasvaisivat ja kilpailukyky niin Finnairin kuin Helsinki-Vantaan kentän osalta murenisi. Kaikki tämä on käsitelty jo aiemmin, joten eipä juurikaan uusia uutisia tälläkään aukeamalla.

Kolmas aukeama sisältää sitten pienempiä uutisia, on iritanomiskorvauksia, on Tom of Finland -postimerkkejä on muutama rikosuutinen ja tuo etusivulla mainittu juttu Eija-Riitta Korholan raivostumisesta. Tämä Korhola -case on muuten jo kertaalleen käsitelty muissa viestimissä joten tässä esiin tulee painetun median ongelma. Se on hidas, kertakaikkiaan hidas. Pitäisiköhän siis kenties taustoittaa asioita enemmän, kirjoittaa "hitaampia juttuja" joilloin lukija voisi saada pikkasen enemmän irti kuin vain sen uutisen kärjen? Mutta mistä sen voisin  tietää, minähän olen vain tyhmä kulututtaja.
 
Seuraavaksi voidaankin selailla useampi aukeama lävitse, näistä kun löytyy normiuutisia ilman sen suurempia otsikkohehkutuksia. Juttuihin mahtuu niin lestadiolaisten ehkäisyä, Auer -oikeudenkäynti-  ja eläkeuudistusuutisia ja ulkomailta Skotlannin itsenäisyyspyrkimyksiä. Perusssettiä, joka ei ole sen enempää kiinnostavaa kuin epäkiinnostavaa.

Ehkäpä päräyttävin uutinen normikansalaista ajatellen, oli Hyvinkään Robert's Coffeen työntekijän päätös olla palvelematta ihmistä, joka oli arvostellut pyörätuolissa istuvaa vammaista tyyliin "tuollaisen ei kuuluisi elää". Toivon todella, että tämä keski-ikäinen, viisikymppinen, tyylikäs ja aivan tavallisen näköinen nainen, joka jonossa oli moisen asenneoksennuksen latasi,  ilmoittautuu ja kertoo omat mielipiteensä.  Muutenhan tästä(kin) jää vaan yksipuolinen näkemys.

Keskiaukeamalla on erillinen "Taustat & Tekijät" -liite, jonka etusivulla loistaa otsikko "Vauvaonnea!". Nyt siis todennäköisesti olisi tarkoitus käsitellä tuota etusivulla ollut "vaikea raskaus" otsikkoa. Ja niinhän sitä käsitelläänkin. Sen jälkeen kun on todettu skuuppimaisesti, että William ja Kate ovat kauhean onnellisia uudesta vauvasta, niin kerrotaan lyhyesti, että Katella on ollut pahoinvointia. Tästä syystä siis raskaus on ollut vaikea. No, en ole koskaan ollut raskaana, mutta eikö tuollainen kuulu alkuraskauteen enemmän tai vähemmän säännönmukaisesti? Sivulla mietitään myös sitä, että mikäköhän vauvalle annetaan nimeksi. Tämä onkin varsin relevanttia, sillä kyseisen lapsen on arveltu syntyvän joskus keväällä 2015.

Taustat ja tekijät -liitteen muut jutut käsittelevät sitten turismia, muotia, terveyttä, mukana on muutama kolumni ja henkilökuva. Yleisöosastoa unohtamatta. Kokonaisuus, jos unohdetaan tuo raskausuutisointi, on juuri sitä, mitä iltapäivälehdeltä odotan. Taustoittavaa, syventävää ja uusia näkökulmia tuovaa jutuntekoa. Sen ainaisen superlööpin metsästyksen lisäksi ja tueksi.

Urheilussa pääjuttuna on Jokereiden KHL -urakan alku. Lisäksi käydään läpi huomenna keskiviikkona starttaavaa SM -liigaa, lentopallon MM -kisoja, Huuhkajien Färsaaret -voittoa ja painin MM -kisojen alkamista. Loppulehti onkin, Iltatyttöä unohtamatta, ilmoituksia, ristikoita, sarjakuvia ja televisio-ohjelmia. Ja takasivulla lopuksi sää.

Näin on siis tiistain 09.09. Iltalehti. Uutissisällössä ei kauhean paljon poikkeavuuksia kilpailijaan nähden ollut, toimittajien henkilökohtaiset näkemykset eri asioista (kolumnit) olivat myös aika linjassa Ilta-Sanomien toimittajien vastaaviin. Mikään asia ei häirinnyt, mutta mikään asia ei myöskään kiinnostanut niin, että huomenna olisi pakko ostaa Iltalehti.

Iltapäivälehden valinta on pitkälti tottumuskysymys. Olet tottunut lukemaan jutut tietyssä järjestyksessä, naureskelemaan tiettyjen toimittajien hehkutukselle ja olemaan jyrkästi eri mieltä joiden muiden toimittajien mielipiteistä. Uskoisin, että jos lukisin Iltalehteä sanotaanko nyt vaikka pari kuukautta päivittäin, en jaksaisi enää analysoida valintaani. Nappaisin hyllystä lehden ihan vaan siksi, että olen tottunut siihen. Uutisnälkäni molemmat vaihtoehdot kun tyydyttävät täsmälleen samalla tavalla. Mutta silti, huomenna olen tarkempi ja nappaan Ilta-Sanomat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti