keskiviikko 10. syyskuuta 2014

SM -liiga


                                                         

Suomen seuratuin ja suosituin urheilusarja, SM -liiga, pärähtää käyntiin tänään. Avausottelussa Oulussa kohtaavat viime kauden finalistit Kärpät ja Tappara. Huomenna torstaina muut joukkueet sitten liittyvät mukaan taistoon.

Koska kysymyksessä on kiistatta maamme suosituin ja seuratuin sarja, liiga herättää tunteita. Se herättää niitä varsinkin tällä kaudella, kun kilpailu katsojien euroista ja sieluista on tullut ikäänkuin iholle Jokereiden KHL -startin avustuksella. SM -liiga on ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa sen kilpailutekijöitä voidaan verrata suoraan kilpailijaan. Ja vieläpä niin, että yksi liigan tunnetuimmista brandeista, liigan suurin halli ja sen mukana suuret rahamäärät, tekevät hommia kilpailevan liigan eduksi.

Onkin mielenkiintoista seurata miten liiga reagoi muuttuneeseen kilpailutilanteeseen. Nyt kun kiukuttelut Jokereiden siirtymisestä KHL:ään on kiukuteltu, ja voidaan todeta, että kyllä ne siellä ihan oikeesti pelaavat, nyt olisi aika pistää haalarit päälle ja alkaa hommiin. Pitäisi ihan oikeasti alkaa miettimään sitä, että miten tämä meidän tuote, tämä SM -liiga, saadaan pysymään kiinnostavana. Varsinkin, kun pelaajavirta aivan huipputasolla näyttäisi olevan poispäin liigasta. Paluumuuttajat, joita eri seurat ovat haalineet, ovat..... no, paluumuuttajia. "Ura on mukava lopettaa kotimaisessa liigassa."

Yksi liigan vahvuus on paikallisuus. Jos miettii vaikkapa kiekkobuumia Lappeenrannassa viime kaudella, sen kiistaton moottori oli "meidän pojat". Eli toisin sanoen se, että yleisö tunsi, että ne on meidän omat kaverit, jotka tuolla jäällä taistelevat. Uskoisin, että usealla pikkupaikkakunnalla on opiskeltu Saipan konseptia tarkaan. Jos ei ole, niin sitten seurajohto markkinoinnista puhumattakaan, ei ole ajantasalla.

Jokereiden jättämää aukkoa ei liigassa kyetä paikkaamaan, se on selvä. Nyt paikalle on nostettu Vaasan Sport, joka on varmasti sympaattinen joukkue ensi kaudella, mutta eihän se Jokereita kykene korvamaan. Sportin taistelua on ihan kiva seurata, mutta jos joukkue ottaa kuokkaan riittävän monta kertaa peräkkäin, niin suuren yleisön ja ennenkaikkea vaasalaisten mielenkiinto saattaa lopahtaa. Ja sen jälkeen liigassa mollottaa musta aukko Pohjanmaan kohdalla. Joka ei ole kenenkään etu.

En rupea tässä nyt läpikäymään joukkueita ja arvioimaan voimasuhteita. Totean vain sen, että Kärpät tulee voittamaan mestaruuden, suurimpina uhkinaan Lukko, HIFK ja Tappara. Tämä veikkaus siis ihan nimilistojen perusteella. Toivottavasti joku joukkue yllättää, niinkuin Saipa teki viime vuonna, sillä se takaa liigan kiinnostavuuden. Jos kärkijoukkueet jyräävät illasta toiseen konemaisesti vastustajiaan, saattaa kynnys sille, että lähden katsomaan taas kerran sitä, kun Kärpät voittaa 6-1 tai 6-2, muodostua liian korkeaksi. Ja jos näin käy minulle, niin käy väistämättä monelle muullekin. Ja silloin liiga on alamäessä, josta on vaikea nousta. Varsinkin, jos organisaatio on sokeutunut omaan suuruuteensa. Niinkuin aina välillä tuntuu käyneen.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti