lauantai 2. elokuuta 2014

Sosiaalinen media                                                     

Sosiaalinen media ja sen käyttö on noussut jälleen yleisen keskustelun aiheeksi. Kaikki alkoi siitä, kun Suomi sai pääministerin, joka twiittaa innokkaasti, ottaa selfieitä ja julkaisee niitä somessa. Tämähän ei käy laatuun lainkaan  ja antaa mm. oppositiolle helpon keinon tölviä ja arvostella kun oikeista asioista ei oikein saa aiheita. Pääministeriltä menee aivan varmasti suurin osa päivästä siihen kun hän kirjoittaa 140 merkin twiitin. Ja tämä aika on poissa suomalaisilta työttömiltä.....

Ja yhä hullummaksi menee. Eilen torstaina puolustusvoimien komentajaksi nimitettiin Jarmo Lindberg, joka lähes ensitöikseen ilmoitti olevansa innokas somen käyttäjä. Ja julkaisi samantien mm. Hornet -selfien, jossa hän on kypärä päässä hävittäjässä. Jos pääministerin twiittailu haittaa työllisyyden hoitoa, komentajan twiitit ja selfiet haittaavat epäilemättä Suomen puolustusta. Eli vihollinen on tulossa, ja komentaja eikun twiittailee. Onko maallamme enää minkäänlaista tulevaisuutta?

Sosiaalinen media tuntuu olevan jonkinlainen mörkö tietyissä piireissä. On väärin olla Facebookissa, on väärin twiittailla tai julkaista kuvia Instagramissa. On kuulemma jotenkin arvokkaampaa "tavata ihmisiä kasvotusten" kuin vaihdella kuulumisia netissä.

Ja juu, näin varmasti on. On mukava tavata ihmisiä ihian livenä, on mukava jutella kasvotusten. Mutta eihän sosiaalisen median käyttö tätä estä, eihän? Ei se mene niin, että jos käytät somen palveluita innokkaasti, et voi/saa/halua tavata ihmisiä livenä. Pikemminkin päinvastoin; kysymyksessähän on SOSIAALINEN media. Eli media tai keino, jolla ollaan sosiaalisessa kanssakäymisessä ihmisten kanssa. Somessa vaihdetaan kuulumisia, vaihdetaan kuvia, kerrotaan mitä on tehty ja miten menee jne. Aivan kuten kasvotusten tapahtuvassa kanssakäymisessä, nyt vaan netin avustuksella. Siinä rinnalla voi sitten tavata niitä ihmisiä ihan kasvotustekin jos siltä tuntuu. Se, että twiittaa päivässä vaikkapa kymmenen twiittiä, ei tee sinusta kummajaista, joka ei enää osaa tai saa tavat kavereitaan. Somen avulla se kaveripiiri ja sitäkautta potentiaalisten tavattavien määrä saattaa jopa kasvaa aivan uusilla tuttavuuksilla.

Eiköhän se kaikkien elämä olisi paljon helpompaa jos tunnustettaisi ja hyväksyttäisi se tosiasia, että sosiaalinen media on tullut jäädäkseen. Se ei tule katoamaan minnekkään, sitä pitää vaan opetella käyttämään. Kukin omalla tavallaan. Toisille se voi olla se ainoa sosiaalisen elämän muoto, toisille taas elämää rikastuttava lisä. Toisille taas sitten jotain ihan muuta. Jotkut saattavat jopa elää kokonaan ilman somea. Mutta sekään ei poista sitä, että siellä se jossain netin uumenissa kuitenkin luuraa ja odottelee vaan mahdollisuutta koukuttaa. Juuri sinutkin, joka et sosiaalista mediaa arvosta, mutta kun luet tätä juttua, käytät juurikin sitä! Hah, siitäs sait!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti