maanantai 9. helmikuuta 2015

Vaalilupauksia, vol1


                                                                

Maassamme järjestetään eduskuntavaalit sunnuntaina 19.04.2015. Puolueet alkavat hiljalleen trimmailla itseään vaalikuntoon ja ns. vaalilupauksia alkaa tippumaan julkisuuteen. Lienee siis oivallinen tilaisuus keräillä näitä lupauksia, joilla Suomen tulevaisuus muuttuu kerta heitolla ihanaksi ja auvoiseksi, vaikka tänne blogiin. Vaalien jälkeen voimme sitten yhdessä ihmetellä kuinka nämä lupaukset täyttyvät. Tai ovat täyttymättä.

Kokoomus, SDP ja Keskusta polkaisivat vaalikampanjansa käytiin viikonloppuna. Kokoomus ei toistaiseksi lupaillut oikeastaan mitään erikoista, kunhan löpisivät yleisesti työn arvostostuksesta, uudesta noususta ja uusista ideoista. Boring.....

SDP sen sijaan otti härkää sarvista ja heti sen jälkeen kun oli kerrattu puolueen itselleen omitut saavutukset peruskoulusta tasa-arvoiseen työelämään, olikin aika julistaa päätavoite. Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne paalutti tulevan vaalikauden tavoitteeksi "naisen euron" arvon nostamisen 83 sentistä 90 senttiin. Kun Rinteeltä penättiin konkretiaa lupaukseensa, hän joutui myöntämään, että palkkaneuvottelut ovat työmarkkinajärjestöjen käsissä. Mutta kun moinen lupaus/tavoite kuullostaa niin hyvältä...... No, seurataan miten demarit ensi vaalikaudella tavoitteessaan onnistuvat. Puolueen tälle vaalikaudelle asettaman hoitovapaan jakamisen vaimon ja miehen välillähän se joutui ihan itse dumppaamaan.

Keskusta puolestaan paukutteli henkseleitään vaaliristeilyllä. En itse ollut paikalla, mutta raportit laivalta kertovat, että voitonvarmuus oli jo niin suurta, että puheenjohtaja Juha Sipilä joutui hieman jarruttelemaan väkeä. Sipilä totesi, ettei yhtään ääntä ole vielä annettu, joten Keskustakaan ei ole voittanut vielä yhtään mitään. Onkin mielenkiintoista seurata kuinka puolueen koneisto kykenee käsittelemään ennakkosuosikkiasemansa vai sulaako etumatka ylimielisyyteen.  

Varsinaiset vaaliteemat Keskustalla olivat samankaltaista liiba-laabaa kuin Kokoomuksella. Julkisuuteen pompsahti kuitenkin yksi vaatimus; Keskusta tulee vaatimaan keskioluen vetämistä maitokaupoista takaisin Alkon hyllyille. Että tällaisella teemalla sitten....... Puoluesihteeri Laaninen kertoo haastattelussa ettei tämä suinkaan ole Keskustan pääteema, mutta on mukana vaaliteemoissa. Keskioluen kaupoista poisvetäminen helpottaa kuulemma alkoholiongelmia perheissä. Kukaan ei kuitenkaan puhu kaupoille aiheutetuista ongelmista eikä siitä, kuinka moinen päätös ohjaisi kulutusta väkevämpiin juomiin.

No, tätäkin vaaliteemaa voimme seurata vaalien jälkeen. Tulen lisäilemään näitä teemoja tänne aina kun niitä eteen putkahtelee. Ennenkaikkea odottelen edellä mainitun Kokoomuksen tarkempia teemoja ja Persujen ulostuloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti