tiistai 21. lokakuuta 2014

Toimintaa pinnan alla


                                                               

Ruotsin puolustusvoimat on ilmoittanut löytäneensä toimintaa veden pinnan alta Tukholman saaristosta. Tämä hämmentävä havainto on pannut liikkeelle "suurimman mahdollisimman etsinnän", kuten puolustusvoimat asiaa kuvaa. Kaikki kynnelle kykenevät on siis valjastettu etsimään jotain, joka mahdollisesti liikkuu luvatta saaristossa.

Vaikka Ruotsin armeija ei ensi sijaisesti toimikaan tyydyttääkseen lehdistön tai edes suuren yleisön tiedonhalua, lienee paineet löydöksien tekemiseen aika korkealla. Monen etsintöjä seuraavan mielessä kun kummittelee surkuhupaisat sukellusvene-etsinnät 80 -luvulla, jolloin Tukholman saaristossa oletettiin liikkuvan sukullusveneitä lähes samanlaisella aikataululla ja lähes yhtä usein kuin Silja Linen tai Vikingin laivoja. Ainoan varman havainnon sukellusveneestä Ruotsin armeija kykeni tekemään vain silloin, kun yksi niistä karahti kiville. Muutoin etsintöjen tulos oli lähestulkoon nolla.

Tämänkertaisissa etsinnöissä on koettu enimmäinen tiedotustappio. Etsintöjen kuluessa keskiöön nousi hetkeksi tummapukuinen, salaperäinen mies, jota välittömästi epäiltiin vieraan valtion agentiksi. No, nähtyään kuvansa lehdessä, tämä tummapukuinen ilmoittautui viranomaisille ja paljasti olevansa Ove, eläkeläinen, joka oli ollut ongella. Kuvanottopäivänä ei kuulemma saanut juurikaan kaloja. Huono syönti siis, mutta saipa Ove oman 15 minuuttia julkisuudessa.

Löytyipä syy toimintaan ja/tai toiminnan aiheuttaja tai ei, seuraukset eivät ole muuta kuin huonoja. Jos armeija ei onnistu löytämään mitään, irvailut Ruotsin armeijan tehosta eikun vaan kiihtyvät. Muistissa kun on vielä ilmatilanloukaus, joka meni Ruotsin illmavoimilta täysin ohi. Muutoinkin maassa on keskusteltu viime aikoina värikkäästi maan puolustuksen tilasta. Jos ilmenee, ettei saaristostosta löydy mitään, tuo keskustelu ei ainakaan laannu.  Joku saattaa jopa kyseenalaistaa armeijan toimintakyvyn.

Jos puolustusvoimat taasen onnistuvat etsinnöissään ja kykenevät tuomaan julkisuuteen todisteet jonkun maan tunkeutumisesta näinkin selkeästi itsenäisen  maan aluevesille, edessä on vähintäänkin diplomaattinen selkkaus. Ja jos kysymyksessä on jokin suurvalta, käsillä saattaa olla ainekset jopa uuteen kylmään sotaan. Niinpä onkin sangen oletettavaa, että jos ja kun Ruotsi ei löydä aluevesiltään "savuavaa asetta", eli täysin aukotonta todistetta siitä, mikä veden alla liikkuu, se ei myöskään tiedota asiasta mitään. Ei vaikka epäilyt olisivat kuinka vahvoja. Lopullinen saldo etsinnöistä on siis hyvin suurella todennäköisyydellä jokin ympäripyöreä "tiedämme mikä siellä oli, mutta emme halua tiedottaa asiasta enempää tässä vaiheessa" -tyyppinen tiedote. Keskustelu aiheen ympärillä velloo hetken, mutta sitten tulee uusia aiheita ja tämä painuu historian unoholaan.
   

 

 
                                                                

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti