keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Yle urheilu

                                                          
 
Ilta-Sanomien urheilun uutispäällikkö Vesa Kovanen on tämän päivän lehdessä huolissaan Ylen tavasta toimia lento- ja koripallon MM -kisojen lähetyksissä. Kovanen syyttää kolumnissaan selostajia liiallisesta eläytymisestä, heidän "sivuesiintymisistään", studioiden järkytyksestä tappioiden hetkillä sekä Ylen henkilökunnan liikkumisesta ja kommenteista "fanipaita päällä".

Vesa Kovasen mukaan Suomen kärsittyä murskatappion koripallon MM -kisojen avausottelussa USA:lle, studioisäntä Tapio Suominen ja kenttähaastattelija Inka Henelius kommentoivat peliä kuulemma itkunsekaisella järkytyksellä. Ja näin ei olisi saanut tehdä, ottelua olisi pitänyt kommentoida urheilujournalismin ammattilaisina. Mitä se sitten ikinä merkitseekään. Tunne ei siihen liity todennäköisesti mitenkään.

Lentopallon MM -kisoja selostavan Mikka Hannulan mopo alkoi keulimaan Kovasen mukaan kuulemma silloin, kun Suomi avausottelussaan Kuubaa vastaan esitti todennäköisesti maamme urheiluhistoriaan jäävän uskomattoman nousunsa erätilanteesta 0-2. Hannula käytti useasti selostuksessaan kielikuvia sokka-lokka-pokka-rokka-nokka irti. Ja näin ei asiallinen urheilujournalisti olisi saanut tehdä, tietää Kovanen kertoa.

Ja onhan se nyt aivan syvältä, jos paikan päällä historiallisia tapahtumia selostava tai niistä kertova Ylen palkkalistoilla oleva toimittaja riehaantuu. Kovasen mielestä riehaantuminen on varmaan jotenkin lokeroitu vain iltapäivälehdille, ei verovaroin kustannetun ohjelmantuottajan työntekijöille. Ylen henkilökunnan tulisi siis raportoida, ilman minkäänlaisia tunnekuohuja, viileästi ottelutapahtumista. Ehkä jopa koko selostus voitaisiin poistaa, riittäisi vallan mainiosti että Yle kertoisi vain ja ainoastaan otteluiden lopputulokset.

Yle teki hienon kokonaisuuden jalkapallon MM -kisoissa kesällä. Ottelutapahtumat selostajineen olivat kokonaisuuksia, joissa ottelua taustoitettiin ennen ottelua, puoliajalla ja ottelun jälkeen. Mutta jo silloin, selostajilla mopo keuli ajoittain. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt Ilta-Sanomia tuolloin. Nyt kun näissä kori- ja lentopallokisoissa kisoissa esiintyy Suomi, minkäänlaisia "irtiottoja" ei siis saisi esiintyä. Mietin vaan että miksi ei? Kovasen kolumnista jää päällimmäiseksi mieleen se, että kun Suomi pelaa, katsomo reagoi tunteella, televisiokatsojat reagoivat tunteella, niin selostajat ja studioisännät/emännät eivät saisi näin tehdä. Koska kysymyksessä on Yle.

Maikkari on vienyt jääkiekon MM -kisat hyvin lähelle sietorajan kynnystä. Ottelustudiot kaikkine puuhanurkkauksineen ja Don Tameineen aiheuttavat urheilun heavyjuuserissa lähinnä säälinsekaista epätoivoa. Maikkarin selostaja Antero Mertaranta puolestaan on kasvanut itseään suuremmaksi kulttihahmoksi, jonka meuhkaamisen alle on jäämässä se tosiasia, ettei kaverin selostuksissa juurikaan ole asiaa. Mutta tunnetta löytyy, joka on yksi kiistatta tärkeä elementti urheilulähetyksen seuraajalle.

Tuota taustaa vasten tämä Vesa Kovasen avautuminen Ylen selostajien käyttämistä kielikuvista ja studion pettymyksen näyttäminen tuntuu vähintäänkin oudolta. Onko se kauhean väärin, ja jos on niin miksi, että Yle koittaa tuottaa kotikatsomoihin edes pienen siivun siitä tunnelmasta, joka paikan päällä vallitsee? Koripalloa Bilbaossa seuraa tällä hetkellä noin 8000, ja lentopalloa Puolassa noin 3000 suomalaisfania. Miksi Yle ei saisi tuoda tuota tunnelmaa myös kotisohville, jossa aika moni katselee kisoja kateellisina niille, jotka ovat itse kisapaikalla. Tunnelmien välitys kun onnistuu paljon helpommin elävän televisiokuvan, kuin painetun ja kirjoitetun lehden avustuksella. Jonka Kovanenkin varmaan tietää, ja on varmasti katkera siksi, ettei hänen edustamansa lehti pääse lähekkään sitä tunnelatausta, minkä Yle välittää.

Ai niin, Kovanen kritisoi myös sitä, että Ylen selostaja Antti-Jussi Sipilä toimi Bilbaossa virallisen ihailijatilaisuuden juontajana. Näin ei kuulemma olisi saanut tehdä. Se kun kuulemma ei oikein mene. Miksiköhän ei? Sipilältä ei tietääkseni jäänyt yhtään Ylen antamaa virkatehtävää suorittamatta tämän tapahtuman takia, se ei näkynyt eikä kuulunut ulostulleessa selostuksessa mitenkään. Olisiko niin, että Kovanen olisi itse halunnut hypettää tässä tilaisuudessa, mutta kukaan ei edes pyytänyt häntä? Olisiko pikkaisen jäänyt jotain hampaankoloon?   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti