tiistai 2. syyskuuta 2014

Tehtävä idässä


                                                         

On aina riskaabelia kirjoittaa vastakirjoitus profersorismiehen mielipidekirjoitukseen. Mutta siitä huolimatta kirjoitan sellaisen. Rahoituksen professori Aalto-yliopistosta, Vesa Puttonen, nimittäin kritisoi tämän päivän Helsingin Sanomien mielipidepalstalla sitä, että Yle esittää kanavillaan ohjelman nimeltä Tehtävä Idässä. Ohjelmassa eletään Jokereiden kanssa joukkueen ensimmäistä KHL -kautta. Tv -sarjassa pelaajat tuottavat osan materiaalista itse, kertovat elämästä niin pukukopissa kuin hotellihuoneissa, lisäksi kamerat seuraavat joukkuetta aina joukkue- ja ottelupalavereihin asti. Siis paikkoihin, minne normitelevisio ei tähän asti ole päässyt. Ohjelmaa esitetään Ylen kanavilla ja Yle Areenassa, jossa katsovana on paljon lisämateriaalia. Ja tämä ei Puttosen mielestä ole oikein.

Vesa Puttosen mielipiteeseen saattaa jonkin verran vaikuttaa se tosiasia, että hän toimii siviilityönsä ohella jääkiekon SM-liigan hallituksen puheenjohtajana. Ja tottakai se syö miestä, kun Yle esittää kilpailevan liigan arkea. Vaikka se tapahtuisi sitten kyseisen liigan ensimmäisen suomalaisen joukkueen ja sen pelaajien silmin. Toisalta voisi kysyä, että miksi vastaavaa ohjelmaa ei tehdä SM-liigasta?

Ehkäpä syynä on se, ettei SM-liigasta kertakaikkiaan vaan saada revityksi mielenkiintoista ohjelmaa. Liigaa pelataan vuosikymmenien takaa peräisin olevalla sapluunalla, joka ei paljoa muutu. Pelejä pelataan, pelataan keinotekoisia "välisarjoja", joku ylisuorittaa ja joku alisuorittaa. Ja jossain vaiheessa keskustellaan jääkiekon väkivaltaisuudesta joko jonkun ruman taklauksen tai joukkotappelun jälkeen. Ja keväällä Kärpät kruunataan mestariksi. Kaikki on niinkuin ennenkin.

Miksi tuosta edellä esitetystä kukaan jaksaisi tehdä televisiosarjaa? Miksi kukaan, normaali uutislähetyksien ja Nelosen ottelulähetyksien lisäksi, jaksaisi innostua lisämateriaalista? Kun kaikki on jo nähty, koettu ja eletty?Eikä mikään muutu.

Jokerit sen sijaan, ottamatta nyt yhtään kantaa menestykseen tai urheilulliseen asemaan, tuo suomalaiseen jääkiekkoskeneen jotain uutta. Yksikään suomalaisjoukkue ei aiemmin ole osallistunut kiistatta Euroopan mittakaavassa kovimpaan jääkiekkosarjaan, KHL:ään. On varmasti elämys niin pelaajille kuin televisiokatsojille myötäelää pelireissut Siperiaan tai muualle Venäjän aroille. On varmasti mielenkiintoista nähdä pelaajakommentit peliin valmistautumisessa, kun pelimatkaa on tehty parin-kolmen aikavyöhykkeen yli. Ja vastassa on tuntematon vastustaja.Tämä on jotain, mitä kotoinen SM-liiga ei kykene tarjoamaan. Vaikka silläkin on toki paikkansa suomalaisessa jääkiekossa.

Väitän, että Jokereiden seikkailu idän ihmemaassa herättää kiinnostusta sellaisten ihmisten parissa, jotka eivät muutoin kiekkoa seuraa. Ja tuo näin ollen lisäkatsojia myös liigalle. Kokonaan toinen asia on sitten se, että kuinka mielenkiintoinen tuote SM-liiga itsessään on, mutta se ei olekkaan tämän kirjoituksen aihe. Tämän kirjoituksen aihe on se, että jos haluamme kehittää suomalaista kiekkoa, kiekkoihmisten pitää uskaltaa ottaa uusia askeleita ja uusia haasteita. Niinkuin Jokerit on nyt ottanut. Se on koko suomalaisen jääkiekon etu pitkässä juoksussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti