perjantai 5. syyskuuta 2014

Kauppojen yö


                                                     

Asun pienessä, vajaan 15.000 ihmisen asuttamassa kaupungissa. Täällä, aivan kuten suuremmissa kaupungeissa, ongelmana on keskustan tyhjentyminen kivijalkamyymälöistä. Kauppa on keskittymässä hieman keskustan ulkopuolelle suuriin hehtaarihalleihin. Keskustassa alkaa hiljalleen olla enemmän "vuokrataan" -kyltillä varustettuja myymälätiloja kuin toimivia yrityksiä.

Kaupungin yrittäjät ovat masinoineet keskustan ja sen liikkeiden piristämiseksi Kauppojen yö -konseptin, jolloin kaupungin keskusta valaistaan elävillä tulilla, yksi katu on valjastettu basaarikaduksi ja kaupat pitävät ovensa avoinna jopa puolille öihin asti. Lisäksi aivan kaupungin sydämessä on esiintymislava, jossa niin paikalliset kuin hieman tunnetuimmat bändit ja esiintyjät heittävät keikkaa. Tavoitteena on siis elävöittää keskustaa, saada ihmiset liikkeelle ja viihtymään.

Tämä ei kuitenkaan kaikille kaupunkilaisille sovi. Se, että kysymyksessä on nimenomaan Kauppojen yö, ei esimerkiksi Taiteiden yö, närästää. Se tosiseikka, että tapahtuman nimi on Kauppojen yö, opettaa kuulemma mm. lapset kulutusyhteiskuntaan, opettaa heidät kaupalliseen ajatteluun jne. Näin kertoo mm. Facebook -keskustelut kyseisen tapahtuman ympärillä.

No joo, jos nyt mietitään lapsia ja nuoria, heitä ei voisi ihan oikeasti vähempää kiinnostaa mikä keskustan tapahtuman nimi on. Se, että kaupat ovat auki, tuskin lisää lasten ja nuorten kulutusta pätkääkään. He hakeutuvat keskustaan ihan vaan siksi, että siellä on kerrankin ihmisiä. Ja niin tekevät hieman vanhemmatkin. Jos joku sitten jotain jostain kivijalkamyymälästä ostaa, se on vaan positiivista. Osallistumalla tapahtumaan, ja varsinkin ostamalla jotain keskustassa sijaitsevista myymälöistä, tuetaan alueen vetovoimaa. Se, että kaupungilla on toimiva ja elävä keskusta, ei voi olla keneltäkään pois, pikemminkin päinvastoin. Varsinkin kun keskustelupalstoilla on kritisoitu sitä, ettei kaupungissa tapahdu koskaan mitään. Nyt tapahtuu, miksi siis valittaa?

Jos sitä taiteiden vastausta vaikkapa nyt Taiteiden yön -merkeissä kauheasti kaivataan, niin ei sitten muuta kuin lusikka kauniiseen käteen ja järjestämään. Lupaan osallistua siihen aivan samalla tavalla kuin tähän Kauppojen yöhön. Ihan vaan siksi, että haluan kaupunkimme keskustan oleva elävä ja elinvoimainen.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti