keskiviikko 20. elokuuta 2014

Rasti ruutuun

                                                            

Jokerit HC aloittaa reilun viikon päästä ensimmäisen kauden taipaleensa jääkiekon KHL -liigassa. Suurempaan liigaan siirtyminen ei ole mennyt aivan kivuttomasti. Ihan ensimmäisenä oli ongelmana itse lähtö kotoisesta Liigasta. Tästä väännettiin kättä kevällä. Muut liigalisenssin omistavat seurat eivät kauheasti ideasta tykänneet.

Kesän aikana Jokerit on rakentanut joukkueen, joka ainakin paperilla on jopa kovempi kuin maajoukkue jossain harjoitusturnauksessa. Ja kun joukkue rakennetaan menestymään, siitä jää aina osa pelaajista reserviin. Nämä pelaajat olisivat liigajoukkueiden käytössä, erittäin hyvin harjoitelleina ja motivoituneina, mutta kun Jokereiden lipeäminen "yhteisestä rintamasta" vituttaa vieläkin, liigaseurat ovat tehneet kollegiaalisen päätöksen että nämä "ylijäämäpelaajat" eivät saa peliaikaa muissa suomalaisjoukkueissa. Tosin, tilanne muuttunee kunhan Liiga pyörähtää käyntiin, omille pelaajille tulee loukkaantumisia tai voittoja ei kerrykkään ihan siihen tahtiin kun oli suunniteltu..... Huippu-urheilijat saattavat ylllättäen alkaa kiinnostamaan aivan eri tavalla.

Suurin ongelma tuntuu kuitenkin olevan se, että Jokerit on solminut sponssisopimuksen Nordicbet -nimisen vedonlyöntifirman kanssa. Ja näin ei kuulemma saa tehdä. Meillä kun on tämä veikausmonopoli ja kun Veikkaus auttaa niin ja niin paljon suomalaista urheilua ja kulttuuria. Joku on tainnut tässä yhteydessä nostaa tyypilliseen suomalaiseen tapaan sotaveteraanitkin esille.

Tilannehan on karkeasti yksinkertaistaen tämä; Jokereille on tuote, joka koostuu toisaalta joukkueesta, toisaalta ottelutapahtumasta ja/tai menestyksestä. Tätä tuotetta markkinoidaan kahtaalle; yhteistyökumppaneille ja faneille. Tuote toimii puoliksi kotimaassa, puoliksi ulkomailla; tässä tapauksessa Venäjällä.

Nyt seura on tehnyt yhteistyösopimuksen, joka jo sopimusta tehtäessä on päätetty suunnatun vain ulkomaille. Eli Jokerit mainostaa Nordicbetiä vain vieraspaidoissaan. Tämä ei kuitenkaan kotimaiselle monopolin haltijalle sovi, syystä joka ei aivan ole auennut ainakaan minulle. Ottelut televisioidaan Suomeen joo, ja näin ollen joku saattaa nähdä Nordicbetin logon kotisohvallaan, mutta onko se nyt sitten niin kauhean iso ongelma, että siitä pitää oikein eduskuntaa myöten keskustella? Sitäpaitsi mitä enemmän asiasta puhutaan, sen enemmän julkisuutta Nordicbetin laariin sataa. Ja sitähän yhtiö alunperinkin lähti sopimuksella hakemaan.

Veikkaus on jo pitkään ollut huolissaan suomalaisen peliskenen leviämisestä ja sen karkaamisesta yhtiön käsistä. Kaikki alkoi aikoinaan kaupan eteisessä seisovista peliautomaateista, joita Veikkaus hallinnoi lähes 100%:sti. Kun markkinoille sitten alkoi tulla yksityisiä toimijoita, itku ja kapuloiden rattaisiin heittely oli suurta ja näyttävää. Ja nyt haasteena on nettipelaaminen. Edes Veikkaus ei voi sulkea linjoja ulkomaisiin peliyhtiöihin, siksi pitää vastustaa jotain yksityiskohtaa kuten nyt Jokereiden paitamainosta ulkomaan markkinoilla.

Kannattaisikohan monopoliyhtiö Veikkauksen herätä tähän maailmaan ja tehdä tuotteistaan niin kiinnostavia, että suomalaiset pelaisivat niitä edelleen? Ei sitten tarvitsisi koittaa pitää kiinni menneen maailman monopolista kuikuttelemalla. Tulevaisuus kun on jokatapauksessa se, että pelimaailma kansainvälistyy ja Jokeri -tyylisiä yhteistyösopimuksia tullaan tekemään yhä enemmän. Siinä ei sitten kiukuttelu enää auta.  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti