perjantai 15. elokuuta 2014

Kansainvälinen ravintolapäivä

                                                  


Sunnuntaina 17.08. järjestetään jälleen kansainvälinen ravintolapäivä. Kuka tahansa voi tuolloin 'perustaa* ravintolan vaikka takapihalleen ja tarjoilla siellä oman keittön bravuureita. Tai vaikka vaan kahvia ja pullaa.

Tämä on hieno tapa piristää oikeastaan ihan minkä paikkakunnan elämää. Kotikokit pääsevät näyttämään taitojaan, ihmiset maistelemaan uusia herkkuja ja siinä sivussa tutustamaan toisiinsa. Äkkiä ajateltuna siis puhdas win-win -tilanne.

Vaan ei, ei tämä nyt noin helppoa ole. Onko kukaan ajatellut kylmäketjua? Entäs ruuan lämpötilaa? Onko päivän yrittäjillä hygieniapassi? Onko kukaan kertonut heille, että kädet olisi syytä pestä WC -käynnin jälkeen? Ovatko tarjoiluastiat varmasti asetusten mukaiset? Kuinka henkilökunnan virkistys? Onko heille riittävä taukotila? Ja niin edelleen, edelleen ja edelleen......

Asun pikkupaikkakunnalla. Täällä tuo ravintolapäivä näkyy siten, että yksi (1) ravintola pystyttää pop-up -ravintolan sunnuntaina. Kysymyksessä ei siis ole, valitettavasti, mikään kauhean suuri yleisötapahtuma. Tämä kyseinen ravintola on mainostanut pop-uppiaan lähinnä Facebookissa.

Ja kuten arvata saattaa, tuo Facebook -päivitys on kerännyt läjän kommentteja. Valtaosa niistä on kannustavia, mutta joukossa on tietysti myös se vastarannankiiski, pop-up pilkunviilaaja. "Mitäs jos jotain sattuu? Kuka korvaa?" "Kuinka verottaja suhtautuu siihen, että ruuasta saadaan rahaa?"  "Onko ruoka, jota tarjoillaan varmasti oikean lämpöistä?" Ja niin edelleen, edelleen ja edelleen....

Ihan oikeasti, jotain rajaa nyt näihin mielipideoksennuksiin. Ainakin täällä pikkukaupungissa se on vaan positiivista, että joku jaksaa jotain järjestää. Se on vaan positiivista, että ihmiset saadaan liikkeelle, eikä kukaan varmasti mieti sitä, että onko se ruoka mitä on tarjolla, juuri säännösten mukaisen lämmintä. Aika harva miettii edes sitä, että mitäs jos saan vatsataudin tästä pop-up -ravintolasta. Puhumattakaan siitä, että mahtavatko nämä ravintolan päiväksi perustaneet 'yrittäjät' maksaa veroja niistä muutamasta kympistä jotka 'tienaavat*.

Mietin vaan sitä, että mikä mahtaa olla motiivi näille kaikesta huolehtiville. Onko heillä kenties oma ravintola, ja pelkäävät menettävänsä asiakkaita ravintolapäivän takia? Ja jos näin on, mikseivät perusta omaa pop-up-ravintolaa? Vai ovatko he vaan yleisesti huolissaan kansalaisten terveydestä? Vai valitetaanko tästä(kin) asiasta ihan vaan siksi, että kaikesta uudesta pitää aina valittaa. Ja kaikkea uutta pitää aina vastustaa.

En ole keksinyt mitään järkevää syytä tähän niuhottamiseen, mutta jos joku elämäntapavalittaja tätä lukee, perusteita saa mieluusti lähettää. Minua kiinnostaisi aidosti tietää mm.mitä haittaa ravintolapäivästä on ja kenelle, kuka siitä kärsii ja miksi, keneltä se on pois jos Maikki ja Mirkku tarjoilevat lättyjä takapihallaan etc. Kaikki perustelut asian kieltämiseksi ja dissaamiseksi ovat tervetulleita. Kenties ymmärrän asian sen jälkeen kun olen lukenut perustelut. Nyt en iihan vielä ymmärrä. 
1 kommentti:

  1. Hieno, että kommenttini sosiaalisessa mediassa pääsi oikein osaksi tätä blogia. Otin todellakin esille ajatuksen siitä, että myös kotona tapahtuvaan ruuan valmistukseen ja tarjoamiseen sekä myymiseen tulee suhtautua ainakin jollain tapaa ammattimaisesti ja annettujen yleisten elintarvikelakiin perustuvien sääntöjen mukaan. Tämä siksi, että vältytään ruuan pilaantumiselta ja taataan tietenkin ruuan turvallisuus. Ainakin minä haluan saada hyvin valmistettua ruokaa, joka on hyvää ja maistuvaa. Myös kerroin, että en ole tapahtumaa vastaan mitenkään, mutta ilmeisesti tätä ei blogin kirjoittaja ollut huomannut tai jotenkin ei ollut kirjoitettua tekstiä ymmärtänyt. Edelleen sanon, että tapahtuma on hieno ja ehdottomasti kannatan tätä. On hienoa, että tälläistä viitsitään järjestää ja toivon tapahtumalle menestystä. Koska itse työskentelen elintarvikealalla niin tietenkin halusin joitain asioita painottaa, jotta kaikki menee hyvin ja turvallisesti. Pahoittelen aiheuttamaani mielipahaa.

    VastaaPoista