maanantai 30. kesäkuuta 2014

SelostajaMTV3 uutispäällikkö Ilkka Ahtiainen kirjoittaa blogissaan Ylen jalkapallon MM -selostajista. Tai kirjoittaa, kirjoittaa.... lähinnä arvostelee näitä. Pikkaisen pitää ihmetellä Ilkkaa.

Ennenkuin ihmetellään sitä, miksi Maikkarin uutispäällikkö yleensäkään viitsii ryhtyä moiseen, ihmetellään tuota selostajien arvostelua. Muutama lainaus herra Ahtiaisen tekstistä.

".....ottelun aikana selostamossa on käynnissä tauoton pulina, pälätys ja hölpötys kuin jossakin radion aamushowssa? Kenen idea on ollut tuoda selostamoon kaksi ihmistä?"

Idean isää tai äitiä en tiedä, mutta toinen niistä on selostaja, toinen asiantuntija. Selostaja selostaa mitä kentällä tapahtuu, asiantuntija taustoittaa sitä ja avaa mm. taktisia kuvioita. Pölinä johtuu siitä, että pelissä tapahtuu, ja kun ei tapahdu, asiantuntija avaa mitä siinä on tapahtunut. Ihan vaan tiedoksi sinne Pöllölaaksoon.

"Tein yhdessä pelissä kokeen ja mittasin sekundaattorilla, kuinka pitkään selostamon parivaljakko malttaa olla hiljaa. Yli kahden sekunnin taukoja oli ani harvoin."

Olisit seurannut mielummin peliä. Tai jos pitää siitä, että istuu sekkari kädessä sohvalla niin mikäs siinä. Jos elämässä ei ole muita murheita.

"Jos Kroos syöttää pallon oikeaan laitaan vapaana olevalle Özilille, selostaja kertoo, että Kroos syöttää pallon oikeaan laitaan vapaana olevalle Özilille."

Niin, se on sen selostajan homma. Ihan kaikki katsojat kun ei tunnista ulkonäöltä tai edes juoksutyyililtään vaikka nyt Kroosia tai Öziliä. Ahtiaisen Ilkan mielestä olisi kai parempi, ettei selostaja tätä asiaa kertoisi yleisölle, sillä miehen mukaan tälle(kin) on aikansa ja paikkansa:

"...kommenteille on aikansa ja paikkansa: ennen ottelun alkua, puoliajalla ja ottelun tauottua. Katsoja tarvitsee rauhansa, mutta sitä on näissä kisoissa ollut harvinaisen vähän tarjolla."

Eli selostajan ei välttämättä tarvitsisi kertoa tuosta syötöstä, sillä kommentaattorit kertovat asian sitten puoliajalla. "Kroos syötti pallon oikeaan laitaan vapaana olevalle Özilille siinä 26 minuutin tienoilla, muistatte kai sen." Vai miten tuo syöttö pitäisi katsojille kertoa? Kun selostaja ei sitä saa tehdä.

Hieman ihmetyttää myös herra Ahtiaisen ulostulo juuri nyt ja juuri tällä aiheella. Mielipiteitä saa, ja pitääkin olla, mutta jotenkin en jaksa uskoa, että Ilkka halusi tuoda ihan vaan oman mielipiteensä julki juuri nyt ja juuri tästä aiheesta. Sen sijaan uskon, että Maikkarilla on mietitty hyvinkin tarkkaan blogin aihetta, sen julkaisuajankohtaa ja sen mahdollisesti aiheuttamia reaktioita. Reaktioita se nimittäin on aiheuttanut, sillä Facebook, Twitter ja Ahtiaisen oma blogi ovat täynnä kommenttia. Kenties tämä olikin perimmäinen tarkoitus? Kenties Maikkarin uutismies halusikin kerätä huomiota omalle kanavalleen, ohjelmat kun sitä eivät tällä hetkellä tee. Vai mitä sanotte siitä, että viikon katsotuimpien ohjelmien listalla Maikkarin ensimmäinen ohjelma löytyy sijalta 17. Se ei välttämättä ole maailman paras uutinen kanavalle, joka myy ja elää mainoksista. Varsinkin kun "lähes ilmaiskanava" Yle paukuttaa samaan aikaan miljoonakatsomoita. 

Tai sitten kysymys on pelkästään siitä, että Ilkkaa vituttaa. Ilkkaa saattaa vituttaa mm. se, että Yle on saanut lähes pelkästään kiitosta kisalähetyksistään. No, joku ei ole pitänyt jostain selostajasta, joku toinen taas on, mutta kun tuutista tulee kuukauden aikana 64 peliä, ei ihan kaikki selostajat voikaan onnistua. Puhumattakaan siitä, että kykenisivät miellyttämään kaikkia.

Ilkkaa saattaa harmittaa myös se, että Yle tekee lähetykset Yle verolla, ei siis korttimaksulla. Saattaa olla, että Maikkarin panostus urheiluun ja sen siirtäminen kortin taakse ei olekaan toiminut niin ajateltiin. Kenties korttimyynnin piikki, johon luotettiin jääkiekon MM -kisojen aikana, ei ollutkaan riittävä, tai ehkä niiden jälkeen kortteja on palautettu liikaa. Varsinkin nyt, kun "meidän kaudeksi" mainostetussa formuloissa Räikkönen on ajautunut tallinsa kakkoskuskiksi. Ja kaudesta on tullut ihan jonkun muun kausi. Bottaksesta huolimatta.

Tai sitten Ilkka on vaan tajunnut, että heidän oma tiiminsä ei kestäkään vertailua Ylen studio- ja selostajatiimiin. Kun Maikkarilla ennen ottelua, puoliajalla ja ottelun jälkeen kikkaillaan kaikenmaailman Puuhanurkkauksilla tai Tami cornereilla, Ylessä asiantuntijat käyvät ottelua läpi, taustoittavat ja ennakoivat tulevaa. Paitsi että Maikkarin vapailla kanavilla puoliaika kuluu mainoksia katsellen.

En minä tiedä, mutta kyllä Ahtiaisen Ilkan ulostulo tuo väkisinkin mieleen happamat marjat ja ketun. Joskus tuntuu siltä, että ennenkuin alkaa arvostella kilpailijaa, kannattaisi katsoa että se oma pesä on kunnossa. Tai sitten katsella miten kaveri hommat hoitaa, oppia siitä ja koittaa tehdä sama perässä. Mutta se vaatisi nöyrtymistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti