torstai 3. joulukuuta 2015

Änkyrät


Yksi hallituksen kärkihankkeista, yhteiskuntasopimus, kaatui todennäköisesti lopullisesti eilen keskiviikkona 02.12.. Jos nopeasti miettii, että miksi, havaitsee helposti, että kaikki sopijapuolet voivat katsella peiliin. Juha Sipilä hallituksineen ei ole osannut käsitellä työmarkkinakenttää, vaan uhkaili/lupaili/veti takaisin erinäisiä työmarkkinoille tähän asti kuuluneita asioita. Työnantajat hukkasivat pelisilmänsä, kun ilmoittivat, etteivät neuvottele enää keskitetystä tulopoliittisesta ratkaisusta. Ja tekivät sen kenties pahimpaan mahdollisimpaan aikaan.

Mutta aivan kuivin jaloin ei tästä hässäkästä selviytynyt työntekijäpuolikaan. Ei vaikka kaikki keskusliitot olivat valmiita neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta. Mutta SAK:n yksi liitto, AKT ei. Ja näin koko yhteiskuntasopimus kaatui, koska työnantajapuoli edellytti, että kaikki liitot ovat neuvotteluissa mukana. Varsinkin AKT, jolla pienestä koostaan huolimatta on järjettömän isot valtit käsissään. AKT voi halutessaan katkaista Suomen tuonnin ja viennin totaalisesti. Ymmärrettävästi työnantajapuoli ei sitä riskiä uskaltanut ottaa, että asioista olisi sovittu kaikkien muiden ammattiyhdistysliittojen kanssa, työmarkkinoilla vallitsisi rauha, mutta AKT:lla rikkoisi sitä lakkoilemalla. Ihan milloin sitä huvittaisi.

Jos haastattelee AKTn normijäsentä, tai tyyppiä joka toimii AKTn hallitsemalla alalla, palaute on melkoisen suoraa. Kontteja satamassa ajavan perus-Reiskan on todella vaikea ymmärtää, miksi hänen pitäisi tukilakkoilla sen takia, että lentoemäntien tauot ovat liian lyhyet. Tai sitä, että AKT ilmoittaa, että sataman ahtaajat ovat nyt viikon lakossa milloin mistäkin syystä. Samaan aikaan sahat painavat puuta ulkomaille lähteväksi, mutta kun ahtaus ei toimi, varastot täyttyvät ja näin puunhakkuu, sahat ja puun kuljetus täytyy seisauttaa. Monikansallisen puuntilaajan konttorissa Euroopassa lasketaan yksi plus yksi, todetaan ettei Suomesta uskalla enää tilata kun toimituksissa on ongelmia, ja käännytään toisen toimittajan puoleen. Näin se, että Leila Lentoemännän tauko on lyhentynyt viidellä minuutilla, vaikuttaa puunhakkaajaan, puun kerääjään, puun kuljettajaan, myyjään, ahtaajaan, laivaajaan ja ostajaan. Ja sitten ihmetellään kun puuala aloittaa yt -neuvottelut.

Eipä ole siis ihme, että rekan nupeissa pidetään AKT:ta ammattiliittona, joka kusee omiin muroihinsa.Ja rankasti.

No, AKT kaatoi siis yhteiskuntasopimuksen. Hallitus on kertonut, että seuraavaksi se tulee ottamaan pakkolait käyttöön. Toisin sanoen  luvassa on ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus, loppiaisen ja helatorstain muuttaminen normaaliksi työpäiviksi, leikkauksia lomarahoihin, vuosiloman enimmäispituuden rajoittaminen kuuteen viikkoon jne. Toivottavasti kuntien työntekijät muistavat kiittää AKT:ta kun heidän jo ansaittu vuosiloma lyheneekin kuuteen viikkoon. Eli samalla kun AKT ajoi ahtaaja-Reiskan asioita, se unohti kuntien kätilöt ja sairaanhoitajat. Tosin tässähän olisi taas hyvä paikka pysäyttää koko Suomi kun edellä mainituista eduista aletaan neuvotella.

Itseasiassa on hieman harhaanjohtajavaa syyttää AKT kaikesta edellä mainitusta, sillä päätökset yhteiskuntasopimuksen kaatamisesta teki AKT puheenjohtaja Marko Piirainen. Yleensä tämänkokoiset päätökset tehdään AKT:n hallituksessa, mutta se on kokoontunut viimeksi marraskuun alussa. Niinpä tämän päätöksen takana seisoo omalla naamallaan Marko Piirainen. Yksin.

Piiraisen taustapiruna ei ole hirvittävän vaikeaa nähdä SDP:n kannustavaa väkeä. Metalliliitto on Riku Aallon (sd) esittänyt julkisuuteen hämmentäviä lausuntoja ja Antti Rinne (sd) tarjonnut "auttavaa kättä" hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen väliseen riitaan. Nyt kun yhteiskuntasopimus ja keskitetty tulopoliittinen ratkaisu on haudattu, on helppo ennustaa, että liittokohtaiset neuvottelut tulevat olemaan kaikkea muuta kuin helppoja. Jos ja kun lakkoja tulee, SDP:n ja Antti Rinteen on helppo heilua ja lupailla ulospääsyä pattitilanteista jos heidät otetaan mukaan neuvotteluihin.

On oikeasti valitettavaa, ja osittain jopa pelottavaa, että koko Suomen talous ja kehitys kärsii joidenkin yksittäisten henkilöiden henkilökohtaisista tavoitteista ja toiminnoista. Se, että pitää näyttää pätevänsä oman liiton johdossa kun vaikuttaa talouteen, sitäkautta työllisyyteen ja koko yhteiskuntaan. Toivottavasti nämä änkyrät nukkuvat yönsä hyvin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti