keskiviikko 6. elokuuta 2014

ProstituutioMikä tässä nyt on niin vaikeaa? Miksi aina aika-ajoin viriää keskustelu siitä, että pitäisikö prostituutio kieltää kokonaan, sallia kokonaan tai jotain siltä väliltä? Ja miksi tuo keskustelu ei ikinä johda mihinkään?

Seksin ostaminen on sallittua Suomessa. Kunhan siihen ei liity ihmiskauppaa. Tämä on hauska lisäys, sillä tuskin kukaan kuka seksiä ostaa, miettii, että mahtaakohan tuo tyttö/mies olla ihmiskaupan uhri. Mutta ihmiskauppalisäyksellä lainlaatijat pääsevät sanomaan, että ovat tehneet jotain kaupan kieltämisen eteen. Ja homma on hoidettu.

Mutta takaisin aiheeseen. TV 2:n Ajankohtainen Kakkonen näytti eilen reportaasin suomalaisesta prostituutiosta, sen nykytilasta ja siitä, pitäisikö koko touhu kieltää kokonaan. Ohjelmassa haastatateltiin niin seksityöläistä, seksityöläisten etuja ajavan Pro-Tukipisteen toiminnanjohtajaa kuin naisjärjestöjen yhteenliittymän edustajaa. Ja kaikilla näillä oli oma lähestymiskulma aiheeseen.

Seksityöläinen koki olevansa palveluammatissa. Hän tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden olla hetki sinut oman seksuaalisuutensa kanssa, toteuttaa fantasioitaan ja niin.... saada seksiä. Kaikki kun sitä eivät syystä tai toisesta muuten kuin ostamalla saa.

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja puolestaan puhui enemmänkin seksin ostosta ilmiönä ja yhteiskunnassa tapahtuvana toimintana. Toimintana, jota tapahtuu huolimatta siitä, onko asia kielletty, lakaistu maton alle vai ei. Tukipiste törmää päivittäisessä työssään monenlaisiin seksityöläisten elämää vaikeuttaviin ongelmiin, joista turvallisuuden puute ei liene se vähäisin. Tiesittekö muuten että yksikään seksityöläisen tekemä ilmoitus raiskauksesta ei ole johtanut tuomioon Suomessa. Siis ikinä.....

Naisjärjestöjen äänitorvi liputti ehdottoman kiellon puolesta. Naisia kuulemma sorretaan, heidän ihmisarvoaan poljetaan ja heitä riistetään mikäli seksiä saisi ostaa vapaasti ja laillisesti. Jännä juttu tässä on se, että tämä järjestöaktiivi on tuskin ikinä itse myynyt seksiä, mutta silti hänellä tuntui olevan vankat mielipiteet siitä, mitä sen myyminen aiheuttaa. Mielipiteet, jotka poikkeavat aivan totaalisesti edellä mainittujen muiden ohjelmassa haastateltujen mielipiteistä. Jotka toimivat sisällä seksibisneksessä ihan itse.

Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa seksikauppa on kielletty kokonaan. Kokemukset ovat ristiriitaisia, katuprostituutio on vähentynyt mutta seksityöläisten pahoinpitelyt lisääntyneet. Mm. Ruotsissa pohditaan tällä hetkellä, että onko kauppa vain siirtynyt piiloon kaduilta, ja mitä se vaikuttaa seksityöläisten turvallisuuteen. Ajankohtaisessa Kakkosessa haastatellun suomalaisen ilotytön mukaan täyskielto ainakin toisi lisääntyvä turvattomuuden tunnetta kun asiakkaita ei enää kykenisi henkilöittämään kuten nykyään pystyy mm. puhelinnumeron avulla. Jos sekä myyjä että ostaja tietäisivät rikkovansa lakia, homma voisi luisua hankalaksi ja anonyymiksi. Eikä palvelun tarjoajalla olisi mitään keinoa jäljittää asiakasta jos jotain sattuisi.

Eli, eiköhän lopeteta tämä juupas-eipäs -leikki ja päätetä, että seksin osto on täysin samanarvoista liiketoimintaa kuin vaikka mattokauppa. Tuodaan tämäkin liiketoiminta syrjäisiltä kujilta auringonvaloon, tunnustetaan, että seksiä on myyty aina ja sitä tullaan aina myymään. Eikä edes lakisääteinen kielto tule tätä faktaa poistamaan. 

Mutta eihän se käy! Ensinnäkin kaikkia naisia sorretaan ja alistetaan jos seksin osto ja myyminen olisi laillista. Miksiköhän muuten vain naisia, vaikka seksityöläisinä toimii myös miehiä...? Toisekseen, mehän puhutaan seksistä! Hih hih... Seksistä. Ja kun kerran seksistä puhutaan, eihän siitä voi puhua normaalisti, nolostumatta tai pikkaisen punastuen. Koko asian yllä leijuu omituinen häveliäisyyden varjo vaikka asiaa käsitellessä puhutaan monen ihmisen ammattista ja ihan arkisesta asiasta. Ja vielä useamman asiakkaan kuluttajansuojasta.

Luulisi muuten, että jos seksikauppa olisi laillista, sillä pystyttäisiin puuttumaan helpommin myös edellä mainittuun ihmiskauppaan. Laillista kauppaa tekevät pystyttäisiin luonnollisesti tsekkaamaan helposti, mutta laillisen liiketoiminnan lisäksi aivan varmasti jatkuvaan laittomaan kauppaan valvontaan riittäisi paukkuja enemmän kuin nyt, kun viranomaisten aika ei menisi seksikaupan perässä juoksemiseen.

En nyt edes ala listaamaan niitä hyviä puolia mitä kyseisen liiketoiminnan vapauttamisesta seuraisi. En puhu veroja maksavista seksityöläisistä, en heidän terveystarkastuksistaan enkä siitä, kuinka tätä kautta myös asiakkaiden terveysturvallisuus paranisi. En puhu lisääntyvästä turvallisuudesta, en edes siitä, kuinka monen vaikkapa vammaisen elämänlaatu paranisi kun hänen ei tarvitsisi etsiä seksipalveluita suttuisilta nettisaiteilta ja syrjäkujilta. Antaa olla nyt, sillä tuskinpa tämä aihe mihinkään tulee katoamaan. Hetken aikaa asiasta jauhetaan, sitten se unohtuu pompsahtaakseen takaisin framille taas hetken päästä. Ja silloin minä taas kommentoin aihetta. Ja kannatan edelleen seksinkiellon kaikkien rajoitusten poistamista. Tai ainakin sen kieltämistä lailla.     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti